• Taal beoordelen van ingeleverd werk

uitleg

In de inleverbox van de MijnHvA Studiedelen zat een knop voor ‘Beoordeling Taalniveau’, waarmee je eenvoudig en eenduidig je studenten van feedback op hun gebruik van de Nederlandse taal kon voorzien. De student kreeg gelijk doorverwijzingen naar het Taaluniversum om verder te oefenen met bv. spelling en grammatica. Met de komst van Brightspace moest er een waardig alternatief voor deze tool komen, zodat het mogelijk blijft om eenvoudig en eenduidig je studenten van feedback op taal te voorzien.

Het nieuwe formulier is gebaseerd op het oude/bestaande taalbeoordelingsformulier, maar afgestemd op de mogelijkheden in Brightspace. Je kunt per categorie aangeven of een student al op voldoende niveau zit. Verder is er bij elke onvoldoende een rijtje standaard feedbackzinnen opgesteld, zodat je snel gerichte feedback kunt geven. Je kunt eenvoudig de irrelevante feedbackzinnen verwijderen zodat alleen de relevante blijven staan. Uiteraard blijft het mogelijk om er nog meer aan toe te voegen, indien gewenst, zoals een voorbeeld van een gemaakte fout die je met de standaardzinnen hebt aangegeven. Ook is bij de onvoldoendes een doorverwijzing naar de theorie op Taalwinkel.nl en het Taaluniversum gegeven, zodat studenten zelf kunnen werken aan hun taalontwikkeling zonder dat het jou als docent veel extra tijd kost.

Het taalbeoordelingsformulier kun je eenvoudig importeren als onderdeel in je Course als zogenaamde rubric.

toepassing

Met het online taalbeoordelingsformulier (ontwikkeld door Studentenzaken i.s.m. FOO) kun je per taalcategorie aangeven of een student al op voldoende niveau zit. Hierbij zijn standaard feedbackzinnen opgesteld, zodat je snel gerichte feedback kunt geven. Je verwijdert telkens de irrelevante feedbackzinnen zodat alleen de relevante blijven staan. Uiteraard blijft het mogelijk om er nog meer aan toe te voegen, indien gewenst, zoals een voorbeeld van een gemaakte fout die je met de standaardzinnen hebt aangegeven. Bij de onvoldoendes is bovendien een doorverwijzing naar de theorie op Taalwinkel.nl en het Taaluniversum gegeven, zodat studenten zelf kunnen werken aan hun taalontwikkeling zonder dat het jou als docent veel extra tijd kost.
Hoe gebruik ik het taalbeoordelingsformulier in mijn eigen course(s)?

  • Ga naar de map Taalbeoordelingsformulier op OneDrive en klik op de map ‘Brightspaceversie’.
  • Vink het zip-bestand ‘Taalbeoordelingsformulier.zip’ aan (NIET uitpakken of openen) en klik op download. Je downloadt dus een zip-bestand. Gebruik je een Mac? Download dan via Chrome; het bestand mag immers niet automatisch uitgepakt worden.
  • Ga nu naar de course in Brightspace waarin je het formulier wil gebruiken.
  • Klik naast je naam op het tandwiel en kies Import/Export/Copy Components.
  • Kies Import Components, from a course package en klik op Start.
  • Upload het gedownloade zip-bestand en volg de stappen.
  • Lukt het niet? Misschien heb je toch per ongeluk het zip-bestand uitgepakt; volg de stappen opnieuw.
  • Je vindt het taalbeoordelingsformulier nu onder Administration > Course Admin > Assessment > Rubrics in je eigen course.

Feedback

Graag hoort het taalteam van Studentenzaken of het taalbeoordelingsformulier aan alle eisen en wensen voldoet, en wat de ervaringen van docenten en studenten zijn (is het werkbaar, is de feedback begrijpelijk, wat zou er nog anders kunnen?).

inspiratie

Verder verwijzen we je graag naar het Taaluniversum, dat in Brightspace eveneens een nieuw leven en jasje heeft gekregen. Studenten kunnen de course activeren via de Course Selector en zelfstandig volgen. Wil je als docent hetzelfde zien als je studenten? Mail dan even naar taalbeleid@hva.nl.

Geef een antwoord

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© ICTO bij FOO 2024