• Video bewerken met Windows Moviemaker

uitleg

Windows Moviemaker, of Windows Live Moviemaker is een bewerkingsprogramma dat de basisbewerkingen van video’s uit kan voeren. Het programma is gratis te downloaden op elke (HvA) Windows computer. Het programma is geschikt wanneer je even snel wat beelden weg wilt knippen, of een tekst toe wilt voegen.

Windows Movie Maker is beperkt in zijn functionaliteiten, maar daar staat gebruiksvriendelijkheid voor de basisbewerkingen tegenover. Dit betekent dat je makkelijk tekst kunt toevoegen; makkelijk microfoongeluid toevoegen; makkelijk filmfragmenten kan knippen en dat je projecten makkelijk zijn te delen.​​

toepassing

Tekst toevoegen

  • Je kan een titel toevoegen; deze verschijnt aan het begin van de film. Klik op ‘Titel’ in het menu ‘Start’, en een tekstblok verschijnt in het videoscherm.
  • Het is ook mogelijk om tussendoor tekst toe te voegen. Klik op ‘Bijschrift’ in het menu ‘Start’, en een tekstblok verschijnt in het videoscherm.
  • Verder is het mogelijk om op het einde een ‘Aftiteling’ toe te voegen. Klik op ‘Aftiteling’ in het menu ‘Start’, en een tekstblok verschijnt in het videoscherm.

​Al deze tekstblokken zijn vervolgens aan te passen. Ook is het mogelijk om animaties toe te voegen.

Filmfragmenten knippen en/of verwijderen

Kies het fragment dat je wilt knippen. Versleep de afspeelbalk in het filmlint en, bij het juiste moment, klik je met je rechter muisknop op de afspeelbalk. Selecteer ‘Splitsen’. Het filmlint is nu op dit moment gesplitst. Kies vervolgens een eindpunt en herhaal de handeling. Er is nu een ‘los’ stukje film. Deze kan je los bewerken, of verwijderen.

Geluid microfoon (voice-over) toevoegen

Klik op ‘Invoegen’ en selecteer ‘Geluidsopname’. De film speelt af en je kan over de film heen praten.
Let op! Als je het filmpje al geluid bevat, kan het opnemen van microfoongeluid over de film mogelijk zorgen voor een verstoord (gemengd) geluid.

Project publiceren/delen

In het menu ‘Start’ kan je kiezen om je film op te slaan door op ‘Film opslaan’ te klikken. Vervolgens krijg je de keuze op welke bestandslocatie je de film op wilt slaan, en in welk bestandsformaat (kies dan .mp4).

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© ICTO bij FOO 2024