• Video in Onderwijs

uitleg

Veel docenten (en studenten) maken video’s voor het onderwijs, hebben plannen om die te gaan maken, of zouden dat graag willen gaan doen. Het thema ‘video in onderwijs’ is dan ook erg breed, denk bijvoorbeeld aan flitscolleges, kennisclips, promotievideo’s of les-opnamen. De toepassing en het doel van de video bepaalt vaak welke vorm en kwaliteit gewenst is. Aan een korte kennisclip ter vervanging van een uitgevallen les (eenmalig gebruik) zul je andere eisen stellen aan een wervingsvideo die je in het werkveld en op open dagen wilt vertonen. Voor professionele producties is intern de dienst Webcolleges in te huren. Maar er is ook een groot scala aan applicaties en platformen voor handen om zelf video’s te maken. Hoe bepaal je nou de juiste combinatie van tools voor jouw gewenste toepassing?

Dit artikel beoogt inzichtelijk te maken welke functionaliteiten er beschikbaar zijn en wat de verschillen er tussen zijn.De meeste mogelijkheden zijn echter ook door studenten te gebruiken, of door docenten met een eigen device. Ook zijn er diverse andere tools beschikbaar (soms gratis) die als alternatief in te zetten zijn. De menukaart is dus niet compleet, maar vormt een startpunt. Er wordt dus regelmatig ook doorverwezen naar pagina’s met diepgaandere informatie over specifieke tools. Gebruik dit artikel ook vooral om jezelf te oriënteren en neem contact op met het ICTO-team bij FOO voor advies voor jouw eigen specifieke situatie. Verbeteringen of aanvullingen op de menukaart zijn ook van harte welkom.

Disclaimer: Dit artikel kent een aantal door de HvA-beheerde tools (zoals MijnVideo [=voorheen MyMediaSite], MS Stream en Feedback Fruits); deze tools worden als standaard aangeraden.

Mocht je gebruik willen maken van tools uit de Cloud, dan dient extra rekening gehouden te worden met bescherming van je eigen intellectueel eigendom en de privacybescherming van gebruikers. Neem bij twijfel contact op!

scenario's

Hieronder worden een aantal logisch samenhangende routes (of scenario’s) onderscheiden. Natuurlijk kun je ook weer delen hiervan met elkaar combineren wanneer dat beter past bij jouw wensen:

  • Kennisclips en flitscolleges op basis van schermopnames (basis):
    1. PowerPoint Recording. De basis daarbij wordt gevormd door een opgenomen PowerPoint met voice-over. Deze kan eventueel worden aangevuld met screencasts van live demonstraties en/of extern videomateriaal. Na de eerste productie zijn er twee varianten denkbaar: direct opslaan als verrijkte PowerPoint of exporteren naar video-formaat.
    2. MS Stream
    3. MyVideo (bekijk de handleiding)

    De gemaakte kennisclips/flistcolleges plaats je op MS Stream of MyVideo. Vervolgens kun je het bestand delen/ontsluiten via Brightspace.

  • Kennisclips/Flitscolleges op basis van schermopnamen (geavanceerd):
    1. Camtasia biedt (eventueel in combinatie met Snagit) ruimere mogelijkheden om te bewerken (video en audio) en ook interactiviteit toe te voegen in de applicatie. De (eventueel verrijkte) video kan worden gedeeld via de online omgeving van Camtasia (onbeheerde omgeving), maar het is logischer om te exporteren en ontsluiten als een (mogelijk interactief) videobestand. Meer info over Camtasia: https://icto.foo.hva.nl/document/videos-maken-met-camtasia/
  • Producties: Als je videoproducties wilt maken die niet op basis van een screencast zijn maar op basis van ruw videomateriaal en/of zwaardere montage vereisen dan is het logisch om te kiezen voor een route via een specifieke montage-applicatie. Deze zijn er van zeer eenvoudig (bijv. Movie Maker en voor Apple iMovie), gemiddeld (Adobe Premiere Elements), tot uiterst geavanceerd (Adobe Premiere Pro).
  • Interactiviteit toevoegen: De de beste mogelijkheid binnen de HvA is de tool Interactive Video van Feedback Fruits.  Je kunt daarmee video’s van jezelf of van derdern verrijken. En het mooie: de tool is volledig geïntegreerd in Brightspace. Lees hier en hier meer!

tools voor schermopnamen

NaamDLO HvA?
PowerPoint Recordingja
MS Streamja
MyVideo​ja
Camtasia​ja
Quicktime Playernee, let op: Quicktime Player is voor de Mac/Apple. Wanneer je het programma opent klik je in het menu boven op 'Archief' en vervolgens op 'Nieuwe schermopname'. Heb je een iPhone? Ga naar instellingen en voeg bij 'Bedieningspaneel' de regelaar 'Schermopname' toe om de scherm van je telefoon op te nemen.

tools voor videomontage

Naam (niveau)Belangrijkste kenmerken
Windows Movie Maker (beginner)gebruiks​​vriendelijk, splitsen van videofragmenten; voice-over; tekst toevoegen, opslaan in meerdere bestandsformaten, gratis (te downloaden)
Camtasia (gemiddeld)(scherm)opnameprogramma en videobewerkingsprogramma in één, veel functionaliteiten, veel bewerkingsvrijheid, licentie beschikbaar via ICT-FOO.​
Adobe Premiere Elements (zeer gevorderd)zeer uitgebreide functionaliteiten,​ zeer veel bewerkingsvrijheid, mogelijkheid om gebruikersniveau te selecteren, gratis beschikbaar voor medewerkers
Apple iMovie (gemiddeld)​goede afstemming met je Mac; voldoende functionaliteiten, mooie animaties, gratis voor Mac-gebruikers, makkelijk bestanden delen.

Opnemen in KSH

Neem jij de kennisclips thuis in de avonduren op omdat je op het werk last hebt van omgevingsgeluid of pratende collega’s in de docentenkamer? Hoogwaardige kennisclips neem je op in KSH 2A39, KSH 3A15, KSH 04A16 en natuurlijk de reeds bestaande videocabine op de vierde naast de koffiecorner. Support: (020 595)1403 of servicedesk-fs@hva.nl (Ad-hoc bij verstoringen en vooraf voor opstart ondersteuning.) Er is een mooie instructievideo gemaakt over het gebruik van de apparatuur die je in deze ruimtes vindt.

Geef een antwoord

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© ICTO bij FOO 2024