• Geanimeerd lesmateriaal ontwikkelen met PowToon

uitleg

Let op: op deze tool heeft FOO (nog) een beperkt aantal licenties. Lees onderaan dit artikel meer over de mogelijkheden om PowToon in te zetten.

PowToon is een online applicatie waarmee je op een gebruiksvriendelijke manier animaties ontwikkelt en deelt. Laat onderwerpen tot leven komen door deze te animeren. Laat studenten samen een animatie ontwikkelen, of probeer het zelf uit!

 

toepassing

 • Maak een account aan en begin een nieuw project. Na inloggen geeft PowToon gelijk al een paar opties, zoals het opbouwen vanuit niets of werken vanuit een populair sjabloon.

  • Vervolgens heb je de keuze uit verschillende thema’s en bijbehorende ontwerpen. Kies er een naar jouw smaak. Je kan onderdelen uit deze sjablonen altijd nog aanpassen!
  • Gebruik het menu aan de rechterkant en de bijbehorende zoekbalk om elementen aan je animatie toe te voegen.
  • Gebruik de tijdbalk onder jouw scene om de verschijn- en verdwijntijd van een element in de scene te bepalen. Gebruik de + en de -, gekoppeld aan de tijdbalk, om jouw scene te verlengen of te verkorten.
  • Klik op een element en vervolgens op [tandwieltje] settings om het uiterlijk of de effecten van het element aan te passen.

 • Klik vervolgens op ‘Export’ om jouw productie te delen via YouTube of Vimeo, of met een premium-account via een export naar .mp4. Tip: preview altijd je filmpje voordat je exporteert!
 • Pas op: je kan je animatie niet publiceren als je ‘Premium’ functionaliteiten in je animatie hebt verwerkt. Ook binnen de onderwijs(/edu)licentie heb je te maken met deze beperking.

 • Pixabay
 • Je lesinhoud kan je makkelijk in de scenes voegen, en uiteindelijk kan je over je animatie spreken (voice-over) en exporteren naar videobestand of delen via Vimeo.

inspiratie

Het ontwikkelen van een PowToon animatie is gebruiksvriendelijk, maar het ontwikkelen kost wat tijd. Kies daarom eerst de onderwerpen die je vaak herhaalt en weinig instructie behoeven om te animeren.

Het voordeel van PowToon boven, bijvoorbeeld, PowerPoint, is dat je binnen PowToon gebruik kunt maken van een uitgebreide mediabibliotheek die vol staat met sjablonen, (geanimeerde) afbeeldingen en teksten. Daarnaast kan je op elke device je animatie raadplegen, aangezien je creaties in de cloud worden opgeslagen. Let op dat je alleen met de meest uitgebreide licentie geen beperkingen hebt.

 

PowToon wordt binnen en buiten de HvA ingezet. Ben je overtuigd dat deze tool een uitkomst kan bieden voor jouw opleiding? We hebben een beperkt aantal licenties. Informeer bij je ICT-coördinator of bij het ICTO team. 

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© ICTO bij FOO 2021