• Samenwerkingsomgeving Microsoft 365

uitleg

In 2020 is de HvA overgestapt naar een nieuwe digitale samenwerkingsomgeving: MS 365.  Wat betekent de overgang naar deze nieuwe omgeving dat voor jou? En wat heb je hieraan?

MS 365? Wat is dat?!

MS 365, wat is het nou precies? MS 365 is een complete online suite van applicaties, samenwerkingsomgeving en opslagruimte bedoeld om gemakkelijk veilig en efficiënt online te kunnen werken, zowel individueel als in diverse samenwerkingsverbanden. Waarschijnlijk heb je er inmiddels wel eens van gehoord. Ik kan me zelfs voorstellen dat je denkt dat je MS 365 al hebt op je HvA-laptop. Laat ik beginnen om te proberen daarover iets op te helderen. Want ja, als je bijvoorbeeld Outlook of Word opstart, dan staat daar in kleine lettertjes ‘MS 365’ onder. Dat is wat verwarrend. De complete suite van kantoorapplicaties die op onze laptops is geïnstalleerd wordt namelijk ‘MS 365 ProPlus’ genoemd (als opvolger van bijv. Office 2010, of Office 2013). Daarmee laat Microsoft zien dat deze applicaties een integraal onderdeel uitmaken van MS 365, en naadloos samenwerken met bijvoorbeeld de online samenwerkingsomgeving en opslagmogelijkheden. Maar MS 365 is veel meer!

  • MS 365 bestaat uit:

    1. Toepassingen zoals Outlook, Word, Excel, PowerPoint en OneNote. Beschikbaar als applicatie voor installatie op diverse devices (desktop, laptop, tablet en mobiel), maar ook volledig online in de browser op Office.com.
    2. OneDrive for Business voor 1 Terabyte persoonlijke (werkgerelateerde) online opslag. Naar eigen keuze (deels) te synchroniseren op devices voor offline werken, en mogelijkheden tot (tijdelijk) delen om te komen tot co-producties.
    3. De samenwerkingsomgeving Microsoft Teams. Hierin kun o.a. chatten, (video)bellen, online vergaderen, en bestanden delen en bewerken. Deze omgeving wordt door het onderwijs ook gebruikt voor het verzorgen van online lessen.
    4. Bestandsopslag voor groepen (zonder extra functionaliteiten voor samenwerking) in SharePoint Online.

    En veel meer… teveel om (hier) te benoemen. MS 365 bevat bijvoorbeeld specifieke tools zoals Stream en Forms, en kent een Power Platform voor automatisering en benutting van data.

  • Bron: Microsoft

Wat doen we waar?

Onze studenten geven bij herhaling aan dat eenduidigheid, helderheid en consistentie in het gebruik van ICT-middelen en informatievoorziening een verbeterpunt is. We gaan uit van gebruik van onderstaande platforms bij de onderwijsuitvoering, zodat we een overzichtelijk aanbod hebben met een aan studenten goed uitlegbaar onderscheid:

  1. MijnHvA (oa. Portal, Opleidingspagina’s, AZ-lijsten): De landingsplek voor iedere HvA-student met alle (statische) informatie, en brede communicatie.
  2. Formele onderwijsactiviteiten verzorg je ALTIJD via je Course in het Learning Management Systeem (LMS) Brightspace, onder andere vanwege de kwaliteit van de informatievoorziening en de eisen aan archivering. Het is het ‘hart’ of ‘de kern’ van onze meer omvangrijke DLO (Digitale leeromgeving). Hier vind je een rijk palet aan onderwijstoepassingen. De complete DLO bestaat dus uit veel meer dan Brightspace.  Met MS Office 365 kun je als HvA medewerker/docent en student ook gebruik maken van onder andere MS Teams, MS Whiteboard, MS Forms, MS OneNote, OneDrive, Sway, etc. voor samenwerken en andere onderwijstoepassingen.

Meer informatie hierover vind je hier.

MS 365: Wie doet wat bij de HvA en FOO?

  • FOO heeft een eigen projectleider aangesteld voor de implementatie van MS 365. Zijn naam is Maarten Noom. Maarten werkt nauw samen met de centrale projectteams, met ons eigen team van ICT-FOO, en met alle afdelingen/teams binnen de faculteit. De belangrijkste taak van Maarten is om te zorgen dat de teams binnen de faculteit naar tevredenheid kunnen overstappen naar de nieuwe omgeving. Hij zal dan ook helpen met de inventarisatie van de huidige omgeving(en), en adviseren bij de nieuwe inrichting.
  • Het team ICT-FOO zal vooral ná de overgang naar MS 365 de ondersteuning verzorgen. Denk daarbij aan het verzorgen van demosessies en workshops, aan kennisdeling over de (steeds toenemende) mogelijkheden van diverse tools, over het delen van best practices, en het adviseren bij de inzet en inrichting van de omgeving.

Geef een antwoord

Creative Commons License

Gerelateerde documenten:

© ICTO bij FOO 2024